Ihonhoidon myytit: talvi-ihon hoito
Ihon hoitamiseen liittyy paljon uskomuksia, mutta aivan kaikki niistä ei suinkaan pidä paikkaansa. Tässä kirjoituksessa tutustumme niihin väittämiin, jotka ovat ajankohtaisia nyt kun pakkanen paukkuu ja lumihanget säihkyvät auringonvalossa.
Talvella ilmankosteus vähenee sekä sisällä että ulkona saaden aikaan ihon kuivumista. Kun vielä lämpötilan vaihtelut heikentävät ihon omaa, keramideista, kolesterolista ja rasvahapoista muodostuvaa suojakerrosta, iho alkaa tuntua kiristävältä ja karhealta sekä herkistyy helposti. Iho tarvitsee apua, mutta uskaltaako siihen laittaa esimerkiksi kosteusvoidetta talvella?
Myytti: voide jäätyy iholle pakkasella
Väite, että voiteessa oleva vesi jäätyy iholle, istuu sitkeässä. Siitä ei kuitenkaan ole todisteita vaikka asiaa on kuinka tutkittu. Kehon lämpötila on lähes 37 astetta ja edes kovalla pakkasella ihon lämpötila ei laske niin alhaiseksi, että siinä oleva vesi jäätyisi. Onhan ihossa omastakin takaa vettä 15 - 40 %, ihokerroksesta riippuen.
Kuitenkin voide kannattaa levittää iholle vähintään tuntia ennen pakkaseen menoa. Huonosti imeytynyt voide saattaa nimittäin vääristää ihon lämmönaistimusta sillä seurauksella, että ulkoilija viipyy liian kauan kylmässä ja palelluttaa ihonsa.
Vinkit!
Iho kannattaa pitää hyvässä kunnossa, sillä terve ja tasapainoinen iho kestää talven rasitukset parhaiten. Ravitseva yövoide ja hyvin imeytyvä päivävoide lempeää puhdistusta unohtamatta ovat talvi-ihonhoidon tärkeimmät kulmakivet.
Myytti: suklaansyönnistä tulee finnejä
Pimeä vuodenaika saattaa herättää suklaanhimon. Mutta mitä iho siitä tuumaa - odottaako seuraavana aamuna muhkeat finnit leuassa tai nenänpäässä?
Asiaa on tutkittu paljon ja tiedetään, että esim. sokeri ja muut nopeat hiilihydraatit pahentavat aknea. Myös runsas tumman suklaan nauttiminen saattaa pahentaa aknea. Nämä havainnot liittyvät siis akneen, jolloin ihossa on jo valmiiksi runsaasti finnejä ja muita epäpuhtauksia. Jos sinulla ei ole sellaisia vaivana, voit ainakin ihon puolesta antaa hyvillä mielin ajoittain periksi suklaanhimolle.
Myytti: yksi hyvä voide riittää koko kasvojen hoitoon
On ilo löytää mieluisa voide, joka saa ihon voimaan hyvin. Ihaninkaan voide ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto ihan joka kohtaan. Kasvoilla - ja etenkin talvisin - tietyt ihoalueet kuivuvat muita herkemmin.
Silmänympärysiho on muita kasvojen ihoalueita ohuempi ja sen talineritys on vähäisempää. Iho on myös kovassa rasituksessa, sillä tutkimuksen mukaan räpyttelemme luomiamme n. 13 500 kertaa vuorokaudessa. Näistä syistä silmänympärysihoa kannattaa helliä tuotteella, jonka vaikutuksissa on huomioitu alueen erityistarpeet.
Kaulan iho kuivuu etenkin talvisin, sillä peitämme sen vaatteilla pysyäksemme lämpiminä. Vaate hankaa ja myös kuivattaa ihoa. Kaulan ja dekolteen hoitoon on olemassa voiteita ja seerumeita, jotka ovat koostumukseltaan hyvin imeytyviä ja silti erityisen pehmittäviä ja kosteuttavia. Ne eivät tahraa vaatteita (toisin kuin kasvoille suunniteltu tuote saattaa tehdä) ja auttavat ihoa pysymään joustavana ja pehmeänä myös talvisin.
Ihosi paras ystävä on oma kosmetologisi. Hän on koulutettu ihonhoidon ammattilainen, joka osaa neuvoa oikeat, juuri sinun ihollesi ja tottumuksiisi sopivat hoitorutiinit. Kaikkina vuodenaikoina.