Julkaistu , julkaisija

Rasvainen iho? Näpyt ja kiiltävä iho kuriin oikealla hoidolla!

Rasvainen-iho-ei-kiitos

 

Rasvaisen ihon sanotaan pysyvän rypyttömänä kauemmin, mutta se on laiha lohtu sillä hetkellä, kun peilistä katsoo kiiltävä tai näppyinen naama. Onneksi oikeanlaisella ihonhoidolla sekä ihon kiiltämistä että mustapäiden ja näppyjen ja jopa aknen syntymistä voidaan ehkäistä tehokkaasti.

Noin 50 % suomalaisista kärsii jossain elämänsä vaiheessa näpyistä. Vaikka kyseessä on useimmiten murrosikäisten vaiva, myös aikuiselle iholle saattaa yllättäen ilmaantua häiritseviä finnejä ja muita rasvaisen ihon oireita.

Iästä riippumatta suurimmat syylliset ovat hormonit ja perinnölliset tekijät. Valmiiksi näppyläisen ihon kuntoa pahentavat vääränlainen hoito ja erityisesti tupakointi. Uusimmat tutkimukset ovat löytäneet linkin ravinnon ja ihon kunnon välillä: nopeat hiilihydraatit (esim. vaalea leipä ja erityisesti sokeri) voivat pahentaa tilannetta merkittävästi (HS 10.9.2018). 

 

Rasvainen iho, sekaiho vai akne?

Iho voi olla rasvainen joko kauttaaltaan tai paikallisesti. Rasvaisissa kohdissa iho erittää liikaa talia, joka täyttää huokoset ja ne puolestaan näkyvät mustapäinä. Rasvaiset huokoset tukkeutuvat helposti. Silloin tahmea ihotali ei enää pääse poistumaan luonnollista tietä ihon pinnalle, jolloin seurauksena on finni. 

Jos iho kiiltelee tai on näppyinen koko kasvojen alueella, puhutaan rasvaisesta ihosta. Jos liiallinen talineritys ja näpyt keskittyvät otsaan ja nenään kyse on todennäköisesti sekaihosta. Jos kasvot ovat kauttaaltaan näppyiset, näpyt ovat äkäisiä ja tulehtuneita, kyseessä on todennäköisesti akne. Akne keskittyy usein poskiin, otsaan, rintaan ja hartioihin eli paikkoihin, jossa on paljon talirauhasia. Lieväoireisena akneen saa erinomaisen avun myös kosmetologilta, mutta vaikeaan akneen kannattaa aina hakea apua lääkäriltä.

 

Tärkeää rasvaisen ihon hoidossa

Rasvaisen, runsaasti talia tuottavan ihon hoidossa pyritään vähentämään ihon talineritystä. Kosmetologit puhuvat talinerityksen tasapainottamisesta. Koska ihotali on vahamaista, on tärkeää pitää samanaikaisesti ihon pinta pehmeänä, jotta tali pääsee poistumaan luonnollista tietä eli ihon pintaan, josta se on helppo pyyhkiä pois. 

Helposti rasvaisen ihon hoidossa tulee tehtyä se virhe, että ihon pintaa kuivatetaan siinä toivossa, että kiiltäminen ja näpyt vähenevät. Kuivuus kuitenkin kiristää ihon pinnan ja huokoset tukkoon. Samalla iho huutaa apua kuivuuteen, ja talirauhaset alkavat tuottaa entistä enemmän talia. Kun tali ei sitten pääse poistumaan kuivuuttaan kiristävän ihon pinnan alta, tilanne pahenee entisestään.

 

Rasvaisen ihon hoidon tavoitteet ja vinkit

Perinteinen ja suosittu kosmetologin tekemä ihonpuhdistus ja sen modernit variaatiot pyrkivät kaikki puhdistamaan iholta liiallista talia ja avaamaan tukkeutuneita huokosia. Onnistunut hoito auttaa vähentämään mustapäitä ja näppyjä. Mikään oikotie onneen se ei kuitenkaan ole: jos kotihoito on väärä tai olematon, puhdistamisen hyödyt menevät hukkaan nopeasti. Rasvoittuva iho tarvitsee hellää mutta määrätietoista hoitoa, jotta sen monet häiriintyneet toiminnot löytävät tasapainon. 

 

1. Puhdistaminen aamuin illoin

Puhdistus poistaa iholta meikin lisäksi myös liiallista talia. Rasvaisen ihon pH on usein hapan, joten ihon pH-arvoa tasapainottavat tuotteet ovat tärkeitä puhdistuksesta alkaen. Ihoa ei myöskään saa kuivattaa liikaa. Parhaimmat puhdistustuotteet jättävätkin ihon pehmeän ja joustavan tuntuiseksi.

 

Academie-puhdistusgeeli on kevyt mutta tehokas     Academie Juvanyl-kasvovesi auttaa nujertamaan näpyt!

 

2. Kosteuttaminen 

Rasvaisessa ihossa on usein yllin kyllin rasvaa, mutta sen on silti saatava myös kosteutta. Jos ihon pinta on kuiva, tali ei pääse poistumaan ihohuokosista vaan jäävät jumiin kuivan pintasolukon alle. Iho näyttää silloin epätasaiselta, hilseilevältä ja näppyiseltä. Hellästi kosteuttavat hoitotuotteet tuovat nopeasti helpotusta tällaiselle iholle.

 

Korjaava ja hoitava Bi-Gel-hoitovoide

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Täsmähoito

Rasvaisen ihon erityispiirteet vaativat tehotuotteita. Liiallista talineritystä hoidetaan eri tuotteilla kuin näppyjä. Molempiin ongelmiin on olemassa erinomaisia seerumeja, naamioita ja muita täsmätuotteita. Naamiot ovat usein iholle kuivuvia ja ne imevät itseensä liian talin supistaen samalla laajenneita huokosia. Näpyille on omat peittävät ja hoitavat paikallistuotteet, joissa on usein tulehdusta ehkäiseviä ainesosia. Jos iho on sekä rasvainen että herkkä (helposti ärtyvä, punoittava tai kutiseva), hoitotuotteiden valinta on erityisen haastavaa. Onneksi kosmetologi osaa auttaa.

 

ella-bache-creme-intex-2      Pure focus toimii koko päivänPhytocéanen mutanaamio sekä hillitsee kiiltoa että kosteuttaa

 

Ihosi paras ystävä on oma kosmetologisi. Hän on koulutettu ihonhoidon ammattilainen, jonka tärkein tehtävä on huolehtia juuri sinun ihosi hyvinvoinnista. Hän osaa katsoa ihoasi ammattilaisen silmin ja neuvoa juuri sinun ihollesi sopivat tuotteet.


Kirjoita kommentti
Otsikko
Kommentti